Снимка: БГНЕС

Около час продължи срещата между външния министър Николай Младенов и депутати от „Коалиция за България”. На нея първият дипломат трябваше да информира народните представители за случая с огласения списък с български посланици, които са били служители на ДС.

Младенов излезе видимо ядосан след разговора си със Сергей Станишев. Той разказа, че е информирал групата на социалистите за направените разкрития, какви са стъпките, които МВнР ще предприеме, и какви са възможните рискове.

„Всяка политическа сила сама взима решение за своите действия. Правителството ще предложи законови промени, разбира се, всеки от гледна точка на собствения си анализ ще прецени”, отсече Младенов и повтори констатацията „Намираме се в 2011 година, веднъж завинаги тази страница в българската история трябва да бъде затворена”.

След това външният министър побърза да напусне парламента и пренебрегна въпроса дали законопроектът, който правителството ще предложи, ще има лустрационен характер.

„Не съм доволен от поведението на министъра”, бяха първите думи на Сергей Станишев на излизане от залата. Лидерът на БСП сподели, че не се е чувствал като на дискусия.

„Казва се на опозицията: правителството е решило първо, второ и трето и това ще се случи”, оплака се от ултимативния тон на Младенов Сергей Станишев.

Още по темата

На срещата не е обсъден и начинът, по който МВнР ще отзове въпросните дипломати, нито дали ще се търси диалог с президента Георги Първанов. Държавният глава е този, който назначава посланиците, а кандидатурите се предлагат от правителството.

„Темата наистина е много сериозна и този медиен PR, който правят министър-председателят и министърът на външните работи, е абсолютно неразбираем за мен”, каза Станишев.

Червеният лидер беше категоричен, че групата му няма да подкрепи законопроект, в който има лустрационни текстове.

На въпрос дали може да се забрани на бивши кадри на ДС да бъдат дипломати, без това да е регламентирано в закона, Станишев отговори: „Не виждам как ще стане  – това си е лустрация”.

Лидерът на БСП призова да не се стига до пореден конфликт между правителството и президентството, защото щяло да е „глупаво и безотговорно”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase